Nieuws

kop nieuws-groot

Overledenen

Op 16 december is Gerarda Beers-de Goede overleden. Haar gezongen uitvaart heeft op donderdag 21 december plaatsgevonden. Gerarda is 92 jaar geworden.

Op 28 november is Bep Groot-van Wijk overleden. Haar uitvaart heeft in besloten kring plaatsgevonden. Bep is 82 jaar geworden.

Op dinsdag 7 november is de heer Arie Bruijns overleden. De heer Bruijns is 90 jaar geworden. De besloten uitvaart was maandag 13 november in de Waerdse Landen.

Op 29 september is Gré Vader-Mulder overleden. Haar gezongen uitvaart is vrijdag 6 oktober om half 11. Mevrouw Vader is 88 jaar geworden.

Mogen zij rusten in vrede en moge God de nabestaanden kracht geven voor de komende tijd.

 

Actie Kerkbalans 2024

Heeft als slogan “Geef vandaag voor de kerk van morgen”

Wat verwacht u van de kerk van morgen?

Soms helpt een bemoedigend gesprek. De andere keer is het de boodschap die uw hart raakt. De stilte van het gebouw, de liturgie, de muziek of de saamhorigheid rondom het onderhouden van alles dat met de kerk te maken heeft.kerkbalans 2024

Het is fijn om mooie momenten met elkaar te delen, ze inspireren ons om het goede te doen.

We steunen elkaar op belangrijke momenten in ons leven, maar staan ook voor elkaar klaar op een doodgewone doordeweekse dag.

In de kerk gaat het er niet om wat je bezit of presteert, maar om wie je bent. Ook mensen die geen speciale binding met de kerk hebben, waarderen de kerk toch vaak als ontmoetingsplek. Elke week zijn er meerdere groepen actief, de tuingroep, de schoonmaakgroep, de bloemengroep, de onderhoudsgroep, de koren, de communiegroep, de kosters, velen dragen hun steentje bij.

Wij zijn dankbaar dat we deel uit maken van een gemeenschap die elkaar steunt, opbouwt, inspireert en verblijdt.2024kerk

De kosten van het markante gebouw aan de Jan Glijnisweg, gemeentelijk monument, zullen we samen moeten dragen. Naast de voorgangers kosten ook de verwarming, de verlichting, de versiering met bloemen, de bijdrage aan de koren en het onderhoud geld.

Wij doen een groot beroep op uw solidariteit om de investeringen en het behoud van ons kerkgebouw, de begraafplaats en de pastorie ook in 2024 te kunnen uitvoeren.

U kunt uw bijdrage storten op rekeningnummer NL37RABO0326997253 ten name van de H. Familieparochie te Heerhugowaard.

Ook kunt u deze QR-code scannen met uw bank-app. Iedere bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Wij danken u hartelijk voor uw bijdrage. Daarmee helpt u ons om het werk in de Parochie voort te zetten en ons kerkgebouw, deqr2024 begraafplaats en de pastorie in stand te houden!

Werkgroep Aktie Kerkbalans

J.M.(Johan) Zwemmer

 

 

 

Nieuwjaarsreceptie

De Nieuwjaarsreceptie op zondag 7 januari in De Deel was weer een gezellig samenzijn. De opkomst was meer dan voorgaande jaren, waardoor nog beter de mogelijk ontstond om elkaar een gezond, gelukkig en voorspoedig 2024 toe te wensen.

 

Vrijwilligersavond 2024

Zonder vrijwilligers kan onze parochie niet bestaan!

Dit jaar wordt op dinsdag 27 februari in De Deel de Vrijwilligersavond georganiseerd. Wij doen dit om de meer dan 120 vrijwilligers te bedanken voor hun inzet! Het wordt een gezellige avond met een gevarieerd muzikaal programma. Inloop vanaf 19.30 uur, het officiële programma start om 20.00 uur met een openingswoord van Johan Zwemmer. Alle vrijwilligers ontvangen voor deze avond persoonlijk een uitnodiging.

Mocht u wel vrijwilliger zijn maar rond half februari nog geen uitnodiging hebben ontvangen dan kunt u dit per email melden bij info@heiligefamilieparochie.nl


Kopje koffie of thee drinken

Met regelmaat is er gelegenheid om na de viering een kopje koffie of thee te drinken. Het is een mooi moment om op een ongedwongen manier samen wat na te praten over de viering en over het wel en wee van onze parochie. Ook zijn de voorganger en enkele bestuursleden aanwezig, zodat u met hen van gedachten kunt wisselen. Wij hopen u allen te mogen begroeten.


Actie ‘houd de kerken open’ op zondag 29 oktober

Stipt 12.15 uur stond zondag 29 oktober een heuse dubbeldekker bus voor de kerk klaar om ons naar Haarlem te rijden. Voor eten enprotest haarlem drinken was keurig gezorgd. Een lunchpakket, fruit en keuze uit drinken, kortom aan alles werd gedacht, dit alles geregeld en bekostigd door een zeer royale sponsor uit Warmenhuizen. Door zijn tomeloze inzet en begeestering werd dit een fantastische start naar een mooie middag!

Onderweg zat de stemming er goed in. Johan Zwemmer, onze reisgids, gaf een toelichting op het programma. Aangekomen in Haarlem bleek dat wij uit ‘t Kruis het grootste aantal deelnemers hadden, daar mogen we best trots op zijn. We deden (en doen nog steeds) onze naam van de parochie echt eer aan. We liepen 7 maal rond de Bavo kerk als een hechte familie, als een Heilige Familie. 7 ronden rond de Bavo, niet met de bedoeling dat er muren in zouden storten, maar met de hoop dat de muren rond het eenzijdig Bisschoppelijk besluit zouden vallen om een flink aantal kerken te sluiten! Eenmaal binnen werden we verwelkomd door coördinator van de middag en lid van de actiegroep, Win Bijman. Daarna werden we toegesproken door Jaap Braakman, voorzitter van de actiegroep. Jaap kon die middag rekenen op veel applaus, zijn woorden waren met uiterste precisie en grote inspiratie gekozen. Jaap lag de vinger op de juiste plekken en zei o.a. dit wanneer de kerken uit de harten van onze dorpen zouden worden gesloten ook de ziel van de gemeenschap zou verdwijnen. De kerk is van ons, onze ouders en voorouders, zij hebben hiervoor gezorgd, zij hebben gebouwd en betaald en niet de Bisschop!

Daarna was het woord aan de Bisschop waar weinig bemoediging uit sprak, ook werden er ruim 1.400 handtekeningen overhandig aan de Bisschop als aanvulling op ons protest. Bij het naar buiten gaan heb ik de Bisschop nog even aangesproken op zijn gemiste kans, nergens in zijn toespraak riep hij ons op om gezamenlijk het tij te keren, en dat is op zijn minst vreemd!

Peter Appel


Vanuit de PCI

We weten ook niet altijd wie ziek is of eenzaam en het op prijs stelt om bezoek te krijgen namens de parochie. Dus doen we een oproep aan u: indien u iemand kent waarvan u weet dat deze graag een keer bezoek ontvangt; laat het ons weten. Of pak zelf de telefoon om aan te geven dat u graag bezoek wilt. U kunt dan contact opnemen met Marcel Dekker of Loes Veldman.
Marcel: 06 – 30285601 of: pamade@quicknet.nl
Loes: 072 – 5711952 of: Loesveldman51@gmail.com
Mocht de telefoon niet worden opgenomen, schroom niet een bericht in te spreken.

Kaart naar de pastorie

Denkt u eraan wanneer er een geboorte of overlijden in uw gezin plaatsvindt, u ook een kaart naar de pastorie stuurt. Ook een verhuisbericht graag doorgeven.
Indien u vragen, aanvullingen of suggesties hebt, kunt u contact opnemen met een van de bestuursleden of uw bericht zenden aan info@heiligefamilieparochie.nl of via de website heiligefamilieparochie.nl.

Maandelijks spreekuur

Iedere 1e woensdag van de maand van 10.30 uur tot 11.30 uur is er spreekuur in de pastorie. Het eerstvolgende spreekuur is woensdag  7 februarikoffie  van 10.30 uur tot 11.30 uur.
U kunt dan een gesprek aanvragen, uw misintenties doorgeven voor 2023 of mogelijk is er iets anders wat u wilt bespreken.
En dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee met Mieke en Ed de Vries.


Communie thuis ontvangen

Beste parochianen,
Na overleg met de voorzitter van onze Parochieraad wil ik u het volgende meedelen.

In onze vorige parochie Houten bestond de mogelijkheid om de Communie thuis te ontvangen als iemand door omstandigheden niet meer naar de kerk kon bij voorbeeld door ernstige ziekte of omdat het zitten in de kerk problematisch wordt. Heel fijn vond ik het om op deze manier bepaalde parochianen toch de kans te geven om de Communie te ontvangen.
Mocht er van uw kant behoefte bestaan om thuis de Communie te ontvangen bel dan gerust naar mij voor een afspraak.                                      Agaat Laan, telefoon 06 – 15 36 30 63.

 

GLAS-IN-LOOD in de Heilige Familie Kerk van Heerhugowaard-‘t Kruis

Tekst: Janneke van Zanten-van Wijk
Fotografie: Johan van Zanten

De oudste gebrandschilderde ramen van Heerhugowaard bevinden zich in de witte R.K. kerk van de Heilige Familie in ‘t Kruis. De kerk en pastorie zijn in 1924 ontworpen door architect Jan Klomp te Den Haag. De glas-in-loodramen in de apsis zijn vijfentwintig jaar later, ter gelegenheid van het  kerkjubileum vervaardigd. Deze kunstwerken, van de hand van de kunstenaar Han Bijvoet (1897-1975), zijn absoluut de moeite waard. Daarom komen zij voor in het standaardwerk: ‘Glas in lood in Nederland 1817-1968’.

De vier hoge gotische ramen in de apsis van de kerk, achter het altaar, stralen vanuit de verte met hun bonte kleurvlakken: rood, blauw, oranje en paars. De taferelen, met als thema De  Aankondiging, De Heilige familie, Drie Koningen en De vlucht naar Egypte strekken zich uit over het gehele raam.

glas in lood 1

Op het raam geheel links valt in een bonte kleurenmengeling de engel Gabriël op, met uitgespreide vleugels en zijn staf met de lelie, symbool van de zuiverheid van Maria in zijn linkerhand. De engel groet Maria, die knielt met haar handen tegen elkaar als in gebed en haar hoofd geneigd. Bovenin verschijnt de hand van God uit de hemel met daarnaast de duif, als symbool van de heilige geest. De scène speelt zich af in een kerk, getuige het knielbankje van Maria en de gotische ramen linksboven, waar doorheen we de toren van nog een kerk zien.

glas in lood 2In de traceringen staat het jaartal vermeld: ‘1949’. Het raam is gesigneerd op één van de gekleurd versierde tegels onderaan: ‘Geschilderd door Byvoet 1949, gebrand by Le Nobel’.

Han Bijvoet heeft de ramen ontworpen en geschilderd in een traditionele stijl, met invloed van de pre-rafaëlieten en de neogotiek. De figuren zijn groot weergegeven, met veel liefde voor het detail. Ze bewegen zich loom.

Allen, behalve het kind, zijn in zichzelf gekeerd, met geloken ogen. Ze lijken afkomstig uit een andere, hogere wereld. Hiermee wordt in de kerk een contemplatieve sfeer opgeroepen.


Han Bijvoet

De kunstenaar Han Bijvoet bezocht de Haarlemse School voor Bouwkunde, Versierende Kunsten en Kunstambachten. Hij vervolgde zijn studie in Amsterdam aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten bij A. Derkinderen en R. Roland Holst.  Naast de vrije schilderkunst beoefende hij bij Roland Holst verschillende monumentale kunsten, waaronder gebrandschilderde ramen. De glas-in-loodramen vervaardigde hij in Haarlem in atelier Bogtman en atelier Le Nobel.
Bijvoet ontwierp voornamelijk ramen voor kerken in Noord- en Zuid-Holland, Bijvoorbeeld in de Vredeskerk, Amsterdam (1947,1950); kapel van de Mariastichting, Haarlem; Sint Engelmunduskerk, Driehuis (1960); kapel Hageveld, Heemstede; St. Petrus en Pauluskerk Leiden ; kapel grootseminarie, Warmond; kerk van de Goede Herder, Wassenaar.
De Sint Bavokathedraal in Haarlem verdient bijzondere aandacht. Voor deze kerk heeft de veelzijdige kunstenaar de kruiswegstaties gemaakt van tegelwerk, verder maakte hij wandschilderingen en houtsnijwerk voor bidstoelen. Daarnaast ontwierp hij voor de kathedraal veel glas-in-loodramen, waaronder de grote transeptramen. Op deze grote serie ramen, gemaakt tussen 1925 en 1957, is zijn ontwikkeling als glaskunstenaar goed is na te gaan. Zo zien we strak gestileerde figuren in de trant van zijn leermeester, de gemeenschapskunstenaar Roland Holst op zijn eerste ramen in de kapel van de Moeder van Smarten (1925). De ramen van het Bloedwonder van Alkmaar (1932) tonen een meer levendige compositie, waarbij de kleur rood overheerst. In de ramen van de Kerstkapel (1932, 1937) is het kleurgebruik bont te noemen. Deze bonte, vertellende stijl zet zich hierna voort in zijn latere ramen, waaronder de ramen van de Heilige Familiekerk in Heerhugowaard.

Literatuur: C. Hoogveld (red): Glas in lood in Nederland 1817-1968, Uitg. SDU Den Haag 1989.

glas in lood 3

 

Op het raam geheel links valt in een bonte kleurenmengeling de engel Gabriël op, met uitgespreide vleugels en zijn staf met de lelie, symbool van de zuiverheid van Maria in zijn linkerhand. De engel groet Maria, die knielt met haar handen tegen elkaar als in gebed en haar hoofd geneigd. Bovenin verschijnt de hand van God uit de hemel met daarnaast de duif, als symbool van de heilige geest. De scène speelt zich af in een kerk, getuige het knielbankje van Maria en de gotische ramen linksboven, waar doorheen we de toren van nog een kerk zien.

glas in lood 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De heilige familie, de naamgever van de kerk, prijkt links in het midden. De donkerrode doeken, waarin het kind is gewikkeld, steken mooi af tegen het hemelsblauwe gewaad van Maria. Rood en blauw, symbool voor de aarde en de hemel. Jozef draagt een lantaarn. Hij beschermt hen en wijst de weg. Boven hen welft het afdak van de stal, zo krijgen we een blik op de sterrenhemel, met de ster van Bethlehem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

glas in lood 5

 

De drie wijzen uit het oosten, op het raam rechts in het midden, zijn gestileerd en statisch afgebeeld. De aandacht valt op hun kostbaar versierde gewaden. De wijze in het midden draagt helder blauw; de oudste draagt een donkerpaarse mantel en de jeugdige heeft een wit gewaad. De wijzen worden, zoals gebruikelijk, voorgesteld als koningen met gouden kronen. Ze brengen kostbare gaven, volgens de bijbel bestaand uit wierook, mirre en goud, naar het kind.

Hun wapens boven hen tussen de sterren, links met een kruis en rechts met drie kronen, verwijzen mogelijk naar Het Kruis en de drie koningen. De banderol onderaan bevat de profetie: ‘Een ster zal opgaan uit Jacob’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

glas in lood 6

 

Het raam met ‘De vlucht naar Egypte’, geheel rechts, maakt een sprookjesachtige indruk, met het gebergte met de twee fraaie paleizen en de bloemen onderaan. Het tafereel is verder traditioneel weergegeven met de ezel die Maria en kind draagt en Jozef die hen leidt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uw kindje laten dopen?

doopWilt u uw kindje laten dopen? Meldt u zich dan een aantal weken vóór de gewenste doopdatum bij de parochie. Er wordt dan contact met u opgenomen om kennis te maken, de gegevens voor het doopboek te noteren en u de documentatie te geven die ter voorbereiding gebruikt wordt. In goed overleg met u kan dan de datum van de doop van uw kind worden vastgelegd. De doopvieringen zijn meestal op een zondagochtend om 11.30 uur.

 

 

Misintenties

Achter in de kerk liggen formulieren voor het opgeven van misintenties. Het ingevulde formulier kunt u deponeren in de brievenbus van de pastorie. De kosten bedragen € 11,- per intentie. Ook bestaat er de mogelijkheid om deze tijdens het maandelijkse spreekuur (iedere 1e woensdag van de maand van 10.30 uur tot 11.30 uur) af te geven in de pastorie. Het aanleveren van misintenties kan ook via onderstaand emailadres of via de website.
Indien u vragen, aanvullingen of suggesties hebt, kunt u contact opnemen met een van de bestuursleden of een e-mail zenden aan info@heiligefamilieparochie.nl of via de website heiligefamilieparochie.nl.